Pages Menu
Categories Menu

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλ, 2016 στην κατηγορία Selle Royal

Η ηρεμία της εξοχής

Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα.

Η πόλη σε παρασύρει με το γρήγορο ρυθμό της, με τα ατελείωτα πρόσωπα ανθρώπων που σε προσπερνούν, τη σύγχρονη και μοδάτη αίσθηση του υπάρχειν. Καθώς γίνεσαι ένα με την κίνησή της, σχεδόν ξεχνάς τη μόλυνση, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τους θορύβους της.

Πολλοί έχουν τόσο συνηθίσει που δεν το προσέχουν πια, ούτε μπορούν να κάνουν χωρίς αυτήν. Και μετά υπάρχουν κι εκείνοι που επιλέγουν να αλλάξουν το σκηνικό και να πάνε στην εξοχή για να απολαύσουν τη γλυκιά ηρεμία της σιωπής με την πρώτη ευκαιρία.

Στις περισσότερες πόλεις, υπάρχει ένας μεγάλος δρόμος ή αυτοκινητόδρομος που λειτουργεί σαν σύνορο μεταξύ δύο κόσμων: από τη μία πλευρά οι όγκοι των μεγάλων κτιρίων, τα φανάρια και οι ταμπέλες, από την άλλη μικρά σπίτια, πλατείες, χωράφια και χωριά με περίεργα ονόματα.

Τα πάντα αλλάζουν μόλις διασχίσεις το σύνορο: ο ουρανός, τα χρώματα, οι μυρωδιές, οι άνθρωποι, ο χρόνος και ίσως ακόμη η γεύση.

SelleRoyal_countryside_1

Δεν το καταλαβαίνεις όταν οδηγείς αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο λειτουργεί σαν ασπίδα και το βλέμμα σου είναι καρφωμένο σε μια κατεύθυνση. Η μόνη διαφορά που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι είσαι μόνος σου στο δρόμο και χρησιμοποιείς την τέταρτη ταχύτητα την περισσότερη ώρα. Διασχίζεις το σύνορο σε ένα δευτερόλεπτο. Η πόλη τελειώνει και η όχι-πόλη ξεκινά. Όταν όμως είσαι με το ποδήλατο, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Πρώτα από όλα ποτέ δε διαλέγεις τον κεντρικό δρόμο ή τον βραχύτερο δρόμο. Οι δευτερεύοντες δρόμοι, τους οποίους αναγνωρίζεις αμέσως, είναι οι καλύτεροι φίλοι και προστάτες όσων αγαπούν την εξερεύνηση με το ποδήλατο. Αρχίζεις και τους αποκαλείς με χαϊδευτικά ονόματα λες και βρίσκεσαι σπίτι σου.

Ποτέ δε χάνεσαι με το ποδήλατο, εκτός αν το θέλεις. Οδηγός σου είναι ο προσανατολισμός του και ο προορισμός μπορεί να επαναπροσδιοριστεί άπειρες φορές χωρίς να καθυστερεί όλη η διαδικασία.

Αν πραγματικά δεν έχετε ιδέα πού βρίσκεστε, ρωτήστε. Κάποιος περαστικός ή κάτοικος θα σας πει…

Στην εξοχή, το ποδήλατο είναι σαν ένα διαβατήριο που σου εξασφαλίζει πρόσβαση στην απόλυτη ελευθερία.

SelleRoyal_countryside_2

Το κίνητρο για την εκδρομή είναι πάντα και αναπόφευκτα η απόλαυση της ηρεμίας και της ησυχίας που φαίνεται να κατακλύζουν τα πάντα μόνο εκεί.

Όσο ψηλά και να είναι τα κτίρια της πόλης, δεν μπορείς να τα δεις από την εξοχή.

Αντίστοιχα, ανακαλύπτεις μέρη που δε θα αντίκριζες ποτέ, ανθρώπους που ποτέ δε θα συναντούσες και που είναι ευτυχισμένοι με έναν τρόπο που διαφέρει από τους κατοίκους μιας πόλης. Μπορεί να είναι το πράσινο, ο ήρεμος ρυθμός, η ομορφιά του να πηγαίνεις για φρέσκο ψωμί με το ποδήλατο, η χαρά να τους καλημερίζεις όλους.

Ποιος ξέρει αν κάποιες φορές νιώθουν την ανάγκη να πάνε στην πόλη.

Ίσως όπως το γιν και το γιανγκ, η πόλη και η εξοχή είναι μέρος του ποιοι είμαστε. Θα πρέπει να βιώσεις και τα δύο με τον καλύτερο τρόπο: με το ποδήλατο!